Toogle Left
 • kapelica1.jpg
 • kapelica2.jpg
 • kapelica3.jpg
 • kapelica4.jpg
 • kapelica5.jpg
 • kapelica6.jpg
 • kapelica7.jpg
 • kapelica8.jpg
 • kapelica9.jpg
 • kapelica91.jpg
 • kapelica92.jpg
 • kapelica93.jpg
 • kapelica94.jpg
 • kapelica95.jpg

Zlatna misa don Ante Ivančića-Bikića

U subotu 08. Kolovoza 2020. godine don Ante Ivančić proslavio je 50 god. svoga misništva.
       Svoju Zlatnu misu don Ante je odlučio proslaviti u svojoj rodnoj župi Grabovici,u njenom prekrasnom crkvenom dvorištu. Svečanom misnom slavlju, koje je započelo u 11 sati ,predhodio je pozdravni govor župnika don Blaža Ivande:
           "U svečanom ovom danu i času, svima vama, okupljenom hrvatskom katoličkom puku upućujem naš tradicionalni pozdrav - Hvaljen Isus i Marija .
Okupili smo se ove subote da Boga slavimo svojom molitvom i pjesmom, i da Mu skupa s našim slavljenikom- zlatomisnikom don Antom Ivančićem -  Bikićem, sinom ove župe i kraja, zahvalimo na daru života i misništva."
"Dragi zlatomisniče! Najiskrenije te danas pozdravljam. Dobro došao u svoju rodnu župu,gdje želis obilježiti 50-tu godišnjicu svoga svećeničkog služenja Bogu, Crkvi i svom hrvatskom narodu."
          Župnik je naglasio kako mu je drago što će "izravnati račune" s don Antom, jer kako je rekao, 1978.g. don Ante je bio župnik u župi Vinici, kad je don Blaž bio mladomisnik, a ove 2020. god. don Blaž je župnik u Grabovici a don Ante je zlatomisnik.
"Sportski govoreći 1 na prema 1. Ja sam tebe tada sve poslušao, hoćeš li ti danas to isto učiniti...vidjet ćemo."
       Nadalje je župnik pozdravio don Antinu obitelj, sve župljane župe Grabovice i župljane župa u kojima je don Ante djelovao.
Pozdrave je uputio gen. vikaru msgr. Željku Majiću osobno i kao izaslaniku biskupa Ordinarija u toj prigodi te svim okupljenim svećenicima petrovcima, franjevcima i karmelićanima...
U svečanom misnom slavlju koncerebriralo je 30tak svećenika a propovjedao je o. Jakov Mamić.
Nadahnut Duhom Svetim i prvim čitanjem iz Službe riječi Hab1, 12-2,4. o. Jakov je započeo:
"Dragi slavljeniče,draga braćo i sestre,pročitana Božija riječ pokaza nam proroka (Habakuka) kako stoji pred tajnom Boga, proniče u njegovu besmrtnost, spoznaje mu različitost i oduševljava se za njega.
Ulazi u razgovor s Bogom i govori mu da je razumio i ponavlja u sebi :
"Ti si ( nisi li) od davnih vremena, Gospode, Bože moj, Sveče moj? Ti koji ne umireš! Prečiste su oči tvoje da bi zloću gledale."
"U tom intimnom razgovoru s Bogom, on donosi svoju odluku koja će postati njegovo zanimanje:"Stat ću na stražu svoju,postaviti se na bedem,pazit što će mi reći"
"Biti na straži i slušati Boga!"
"To je poziv,djelovanje i poslanje čovjeka koji je odlučio cijelim svojim životom baviti se Bogom."
"...Prorok nam također poručuje da je to poziv koji svijetu govori kako je važno čuti Boga- i zato on odlučuje:" Stat ću na stražu svoju...,pazit ću što će mi Bog reći - i prorok vidi da će mu cijeli život biti budnost a posao slušanje Boga za svijet."
Eto,braćo i sestre, taj i takav čovjek, taj prorok, današnji je slavljenik, naš zlatomisnik don Ante Ivančić. To je on u svom svećeničkom pozivu."
     Između ostalog, u svojoj propovijedi o. Jakov još je kazao:
..."Braćo i sestre, danas na 50. obljetnicu svećeništva ,don Ante nas je pozvao da zajedno s njime slavimo velikog Boga koji se njemu i po njemu očitovao kao bliski Bog.
"Don Ante je čovjek i svećenik iznimnoga blaga što ga Stvoritelj pohrani u njegovu osobnost: odiše vedrinom i blagošću, dostatnom ozbiljnošću, ali uvijek spremnom opuštenošću. Znade dobro kad je čemu mjesto i nije mu teško biti autentičan."
"Čovjek je jednostavne, djetinje vjere i iskrene pobožnosti..."
..."srce mu se raduje crkvenoj i lijepoj hrvatskoj pjesmi. Sav će se dati "kamenu s ramena" a ganga mu je lijek na ranu"...
          
       Svoju propovijed o. Jakov je završio zahvalom don Anti što mu je iskazao čast da propovijeda o svečenstvu i o njemu na njegovoj zlatnoj misi...te je završio riječima don Antine pjesme koja nosi naslov:

Veselim se

Veselim se
novom jutru,
novom danu,
novom suncu.

Veselim se
novom putu,
novoj igri
i životu.

Veselim se
Novom Kruhu,
što ga Isus
nama daje.

Veselim se,
od tog Kruha
život cijelu
vječnost traje.

Svečano misno slavlje nastavilo se uz liturgijsko pjevanje župnog zbora sv.Venancije pod vodstvom župnika don Blaža Ivande, koji su se rado odazvali don Antinom pozivu da uzveličaju njegovo zlatomisničko slavlje.
Na kraju Euharistijskog slavlja don Blaž Ivanda zlatomisniku je darovao umjetničku sliku, ulje na platnu akad. slikarice Ane Marije Botteri.
Za sve svoje uzvanike don Ante je upriličio gozbu u Eco Selu Grabovica gdje se uz hranu i piće, pjesmu, gangu i čestitanje ugodno družilo do posljepodnevnih sati.

   Uredništvo našeg portala upućuje najiskrenije čestitke našem don Anti.
Molimo Boga da ga nagradi za njegovu svećeničku službu te da ga podrži u u dobrom zdravlju i vedrom duhu...
   Dragi don Ante, Sretno!!!
                    I. Mamić 

 

Toogle Left