Toogle Left
 • kapelica1.jpg
 • kapelica2.jpg
 • kapelica3.jpg
 • kapelica4.jpg
 • kapelica5.jpg
 • kapelica6.jpg
 • kapelica7.jpg
 • kapelica8.jpg
 • kapelica9.jpg
 • kapelica91.jpg
 • kapelica92.jpg
 • kapelica93.jpg
 • kapelica94.jpg
 • kapelica95.jpg

Monografija je pred vratima

Preda mnom je prelomljena tj. složena monografija, još uvijek kao radna verzija, to je knjiga od 468 stranica. Veseli me da će kroz deset, petnaest dana ova vrijedna, povijesnom istinom nabijena knjiga ugledati svijetlost dana. Govori o našoj dalekoj i bližoj povijesti, povijesti Crkve i naroda, koji su prolazili kroz mukotrpna, teška i olovna vremena, ali smo opstali i još smo tu, svoji na svome.
Ukratko ćemo proći kroz pet poglavlja ove knjige.

 

I Poglavlje: Opća politička i crkvena prošlost Buška blata.
          Donosi se zemljopisni položaj, klima, prvi spomen sela, naš kraj u rimskom razdoblju, srednjem vijeku, turskom, austrougarskom i novijem dobu. Grabovica u sklopu župe Vidoši.

 

II Poglavlje: Osamostaljenje župe Grabovica od Vidoša.
          U sastavu župe Grabovice su Rašeljke i Prisoje koji se kasnije osamostaljuju i postaju župe.
Saznat ćemo o gradnji crkava u župi Grabovici, župnih kća,dvorane, obnove istih kroz povijest, gradnji  karmelićanskog samostana na obalama Buškog jezera.
Prati se duhovni i moralni život župe i župljana s posebnim osvrtom na značajne datume, slavlja i događaje u životu župe Grabovica. Spominju se i neke negativnosti kao npr. umicanja i praznovjerja.

 

III Poglavlje: Prati kretanje stanovništva kroz povijest.
          U ovom poglavlju donosi se najstariji popis stanovništva u našem kraju, sačinjen od biskupa koji dolaze obaviti sakrament krizme u ova mjesta i  okolne župe. Može se pročitati o migracijama od 18 st. pa do sadašnjeg vremena. Prati se prirodni prirast stanovništva popraćen grafikonima i tabelama. Donosi se popis svih žrtava rata i poraća u prvom, drugom svjetskom  i domovinskom ratu.

 

IV Poglavlje: Naslovljeno je kao – ljudi i događaji
          Sačinjen je popis s kratkim životopisima svih duhovnih zvanja iz ove župe počevši od svećenika glagoljaša preko svećenika redovnika kao i biskupijskih svećenika. Donesen je životopis časnih sestara iz ove župe kojih nije mali broj. Hvale vrijedno je što ova župa ima sačuvan popi i životopis svih svojih duhovnih pastira, župnika i kapelana franjevaca i petrovaca i prije osamostaljenja i osnutka pa sve do današnjih dana. Opisani su neki događaji a kao najinteresantniji izdvaja se fra Klemin prelazak u Prisoje.

 

V Poglavlje:  Prosvjeta i školstvo.
          O samim počecima školstva, gdje se i u kojim objektima održavala nastava. Broj učenika i popis učitelja koji je sastavljen po sjećanju pojedinih župljana.
Pučka škola u Koritima, trajanje i prestanak rada.
Pučka škola u Bukovoj Gori, osnutak, rad, učitelji, školski objekt i prestanak rada.Koliko me veseli činjenica da ćete u ruke dobiti jednu vrijednu ediciju, o našem biću i našem bitku, toliko mi je jednako drago da će svaka obitelj koja nabavi monografiju uz tu monografiju dobiti DVD na kojem će biti vaše obiteljsko stablo izrađeno na temelju matičnih knjiga naše župe i ostalih okolnih župa. Sve je pripremio i obradio gosp. Josip Ivančić iz Sotina kod Vukovara, podrijetlom iz Čobanovića a sada nastanjen u Zagrebu. On svoj dugogodišnji i dugotrajni rad na ovom projektu, poklanja vama iz zahvalnosti prema svećenicima i Crkvi koji su pišući i čuvajući matične knjige, svome narodu sačuvali i ostavili neizmjerno povijesno, kulturno i identifikacijsko blago neprocjenjive vrijednosti. Svoje obiteljsko stablo moći će pronaći, na spomenutom DVD-u, i obitelji iz susjednih župa: Vinice, Rašeljaka, Prisoja, Roškog Polja, Vidoša, Livna,  Čuklića i ostalih okolnih mjesta.
Josipu na poklonu i izvanrednom poslu čestitka i najiskrenija hvala!

Kad smo već kod darivanja, napominjem, da je prof. don Ilija Drmić obavio lekturu, i korekturu  ove monografije gratis tj. bez nadoknade, te da je  asistirao i pomagao autoru  ove monografije dr. fra Robertu Joliću.
I moj mali doprinos pri izdavanju i dovršetku ove monografije neka bude gratis.
Zato će cjelokupni iznos i dobit od prodanih monografija ići za župne potrebe tj. za rješavanje grijanja u župnoj crkvi  te za financiranje još nekih projekata koje bi trebalo realizirati u dogledno vrijeme.

Prvo predstavljanje i promocija  naše monografije „STO OSAMDESET GODINA ŽUPE GRABOVICA „ najvjerojatnije će biti u Zagrebu polovinom svibnja 2019. god. Očekujemo odaziv i susret svih odseljenih župljana župe Grabovica.

Dan, vrijeme i prostor gdje će taj susret biti održan bit će naknadno i na vrijeme objavljen !

 

Toogle Left