Toogle Left
 • kapelica1.jpg
 • kapelica2.jpg
 • kapelica3.jpg
 • kapelica4.jpg
 • kapelica5.jpg
 • kapelica6.jpg
 • kapelica7.jpg
 • kapelica8.jpg
 • kapelica9.jpg
 • kapelica91.jpg
 • kapelica92.jpg
 • kapelica93.jpg
 • kapelica94.jpg
 • kapelica95.jpg

Blaženom Alojziju Stepincu u pohode

U subotu 03.ožujka župljani naše župe pridružili su se župama Mostarsko - Duvanjske i Trebinjsko - Mrkanske biskupije na biskupijskom hodočašću na grob blaženog Alojzija Stepinca u zagrebačku katedralu.
Biskupijska hodočašća organizirana su prigodom 120.obljetnice rođenja i 20.obljetnice beatifikacije blaženog kardinala Alojzija Stepinca.
Pedesetak župljana naše župe na čelu sa župnikom don Blažem, zajedno sa župljanima susjednih nam župa, Prisoja, Vinice i Rašeljaka, uputili su se u noći s petka na subotu prema Zagrebu.
Vremenske (ne)prilike ovih dana stvorile su u našim hodočasnicima strepnju i strah od dugog putovanja ali puni pouzdanja u Boga sjeli smo u svoje autobuse, preporučili se zagovoru sv. Nikole Putnika i bl. Alojzija Stepinca i krenuli put Zagreba.
Putovanje je, hvala Bogu, prošlo bez ikakve smetnje u pjesmi i molitvi.
Pred zagrebačku katedralu došli smo oko 10 sati ujutro. 
Hodočasnički program započeo je u 10.30 zajedničkim pokorničkim bogoslužjem nakon kojeg smo se imali priliku ispovjediti.
U ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića hodočasnike je pozdravio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.
Sveto misno slavlje započelo je u 11.30 a predvodio ga je biskup Ratko Perić uz koncelebraciju pedesetak svećenika. 
Na početku svete mise biskup se hodočasnicima obratio riječima:"Neka svatko od nas uključi u ovu svetu misu sebe, svoju obitelj, svoju zajednicu ,župu, biskupiju, cijelu Hercegovinu i cijeli hrvatski narod sa svim potrebama, napose da naša crkva i njeni svećenici bude čvrsta u apostolskom naumu, u zajedništvu, u moralu, pastoralu, u međusobnom jedinstvu..."
Teško je čitatelju riječima opisati atmosferu koja je u tim trenucima vladala u katedrali.
1500 hodočasnika koji su doputovali iz svih krajeva Hercegovine ostalo je prikovano za svoja mjesta i bez daha slušala vrlo emotivnu, informativnu i nada sve poučnu propovijed našeg biskupa u kojoj smo svi zajedno razmatrali Križni put bl. Alojzija Stepinca.
Biskup je, između ostalog, rekao da je blaženi nadbiskup Alojzije Stepinac, kroz četrnaest godina svoga zatvorskog, zatočeničkog sužanjstva, od presude u Zagrebu 11. listopada 1946 do preminuća u Krašiću 10. veljače 1960. doživio četrnaest stajališta Križnog puta. Svaku postaju Kristovog Križnog puta ,biskup je vrlo slikovito usporedio sa događajima iz života bl. Alojzija.
Nakon svete mise imali smo priliku za osobne molitve pred grobom blaženog Alojzija. Tisuće ruku dotakle su njegov grob i rijeke molitava slile su se oko njega i puni vjere i pouzdanja vapile su za njegovim zagovorom.
Okrijepljeni u duhu nestao je svaki trag umora od dugog puta i neprospavane noći. 
Mnogi od nas su nakon sv. mise pošli na Kamenita vrata pokloniti se i preporučiti Majci Božjoj od Kamenitih vrata.
Nakon kratkog razgledavanja grada i okrepe u dogovoreno vrijeme uputili smo se nazad kući. Hvala Bogu dragome put je ponovo, naravno uz pjesmu i molitvu prošao u redu.
Svoje dojmove i molitve dugo ćemo nositi u svojim srcima. Molimo se  dragom Bogu da nikad ne "ishlape" te da svojom milošću dragog nam Alojzija Stepinca pridruži svojim svecima.
        Bogu dragom hvala i slava!
                                                                                                                         I.Mamić

Toogle Left