Toogle Left
 • kapelica1.jpg
 • kapelica2.jpg
 • kapelica3.jpg
 • kapelica4.jpg
 • kapelica5.jpg
 • kapelica6.jpg
 • kapelica7.jpg
 • kapelica8.jpg
 • kapelica9.jpg
 • kapelica91.jpg
 • kapelica92.jpg
 • kapelica93.jpg
 • kapelica94.jpg
 • kapelica95.jpg

Kratki životopisi župnika, kapelana i duhovnih zvanja iz župe Grabovice

U utorak 25. rujna 2017. don Ilija Drmić, rodom iz Dobića, župa Grabovica, od rujna 2012. župnik u Viru, predao je našem župniku don Blažu Ivandi kratke životopise svih župnika, kapelana iz Župe sv. Ante u Grabovici, te svih svećenika, redovnika i nekoliko redovnica koji su rodom iz naše župe. On je još kao bogoslov napisao kratku monografiju o povijesti naše župe, koja je 1981. god. objavljena za vrijeme župnika don Petra Vuletića ml. (župnik: 1971.-1981.) u povodu 150. obljetnice Župe Grabovice. U toj knjizi samo su nabrojena imena župnika, kapelana i duhovnih zvanja, bez većih biografskih podataka, a ovdje sada imamo te kratke biografije koje svakome iz ove župe, gdje god da jest, stvara zanimljivu sliku rodnoga kraja i zavičajne župe, te daje mogućnost razmišljanja i odlučivanja, napose mladima, o istome pozivu i poslanju u jednoj, svetoj, katoličkoj i apostolskoj Crkvi, a ovi kratki životopisi mogu biti poticajem svima, tko ih promotri, za još bolji oblik vlastitoga životnog djelovanja bez obzira na stalež i poziv u kojem se tko nalazi.

Sve životopise župnika, kapelana iz župe Grabovice, te muških i ženskih duhovnih zvanja iz župe Grabovice možete pročitati na ovome mašem Portalu sv. Ante pod općim nazivom Duhovna zvanja (župnici, kapelani, glagoljaši, franjevci, karmelićani, dijecezanski svećenici i redovnice);

                Zamijetit će svaki čitatelj da nisu napisane sve biografije časnih sestara iz naše župe, a razlog je što se teško dolazi do pojedinih podataka o redovnicama, pa će taj posao potrajati nešto dulje, i kad god koja njihova biografija s fotografijom stigne, bit će objavljena na ovome Portalu sv. Ante Padovanskog.

                Don Ilija je tu vrstu svoga doprinosa, kako za naš Portal tako i za našu župu, obećao obaviti do kraja, što je njegov veliki dar ovoj župi i blagoslovni pozdrav svim župljanima, napose odseljenima. A župnik don Blaž moli njega i njegove suradnike u ovoj vrsti posla da napišu i objave skupa sa župnikom novu monografiju o našoj župi, jer su se dogodile u njoj mnoge nove činjenice, a pronađeno je i novih povijesnih podataka, koje bi trebalo poslati Uredništvu ovoga Portala kako bi don Ilija mogao sve to uvrstiti u tu novu knjigu o našoj župi i našem Buškom Blatu, čije je polje pod vodom od 1974. god., što je, uz druge čimbenike, dobrano utjecalo na raseljenje ovoga kraja i naroda. Naravno, o toj budućoj knjizi bit će govora i kasnije kada se načini novi naris naše monografije i kada ga mi objavimo na ovome Portalu, ali i dotle može se slati sve povijesno važno na naš Portal za spomenutu knjigu.

                I dodatno, a važno, svi mi, koji smo ovdje ostali i oni koji su se odselili najviše diljem Hrvatske, pozvani smo zajedničkim silama iskazati svoju ljubav prema ovome kraju, i to na način duhovni i novčani, jer se kod nas mnogo gradi i obnavlja. Sada je u tijeku podizanje novoga župnog dvora, koji će biti mjesto naših susreta, a obnovljena crkva sv. Ante mjesto naših nadahnuća za pravi život i temeljiti rad gdje god da jesmo.

                Također, župnik don Blaž i don Ilija mole sve naše čitatelje da nam pošalju možebitno sve preskočene ili moguće omaškom nastale krive podatke iz spomenutih biografija, što ćemo ih u suradnji s don Ilijom upisati u dotičnu biografiju, a samo po sebi se razumije da posebno mole one redovnice, čije biografije nemamo, da ih sa svojim fotografijama  pošalju, što ćemo objaviti s radošću i zahvalnošću Bogu za sve naše duhovne osobe koje i nas vjernike svojom marljivošću i odanošću Kristu čine radišnijima i ponad svega duhovnijima.

Toogle Left